Μέτρα στήριξης του βιοτεχνικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη

Μέτρα στήριξης του βιοτεχνικού κλάδου στη Θεσσαλονίκη

Προς Υπουργούς:

- Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

- Οικονομίας 

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Η οικονομική κρίση που πλήττει την παγκόσμια, αλλά και εθνική αγορά και οικονομία, έχει άμεσο αντίκτυπο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο, χάθηκαν σχεδόν 16.000 θέσεις εργασίας. Τον Μάιο οι απασχολούμενοι στον κλάδο της βιοτεχνίας στην Θεσσαλονίκης ήταν 68.900, ενώ πλέον φθάνουν τις 53.000, ενώ αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον και η εξέλιξη του κλάδου.

Πρόσφατη έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης καταγράφει τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες το 66% των επιχειρήσεων δεν διατήρησε το προσωπικό που είχε, ενώ μόλις το 11% προχώρησε σε νέες προσλήψεις, και το 23% πραγματοποίησε απολύσεις και μείωση προσωπικού.

Αντίστοιχα, το 68% των βιοτεχνικών επιχειρήσεων σημείωσε μείωση κερδών, 24% είχε σταθερό εισόδημα, ενώ μόλις 8% σημείωσε αυξήσεις εσόδων.  Μείωση του τζίρου τους σημείωσαν επτά στις δέκα βιοτεχνικές επιχειρήσεις, κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, σε μέσο  ποσοστό 34%.

Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, είναι οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας, της υπόδησης, του επίπλου και της οικοδομής. Ιδιαίτερα ο κλάδος της μεταποίησης δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, σημειώνοντας μείωση κέρδους κατά 70,1%, ενώ το επόμενο εξάμηνο αναμένεται ακόμα πιο δύσκολο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την στήριξη του κλάδου της βιοτεχνίας στην Θεσσαλονίκη, ώστε να μην προχωρήσουν οι βιοτεχνίες σε νέες απολύσεις προσωπικού, αλλά και προκειμένου να επιβιώσουν εν μέσω της οικονομικής κρίσης;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία για την πρόνοια και στήριξη των απολυμένων από βιοτεχνικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη που είτε κλείνουν είτε προχωρούν σε μείωση προσωπικού;

Απαντήσεις Υπουργείων